*

Tuomo Järvelä

Miksi pokeri ei houkuttele enemmän naispelaajia?

  • Ruotsalainen pokeriammattilainen Sofia Lövgren pelaamassa Battle of Malta -turnauksessa. Kuva: Tuomo Järvelä
    Ruotsalainen pokeriammattilainen Sofia Lövgren pelaamassa Battle of Malta -turnauksessa. Kuva: Tuomo Järvelä

Maailman parhaimpiin pokerinpelaajiin kuuluva Daniel Negreanu, jota ei usein turhasta poliittisesta korrektiudesta voi syyttää, sanoi hiljattain haastattelussa, että pokerissa naispelaajien vähäinen määrä johtuu siitä, että naiset ja miehet ovat erilaisia.

Hän argumentoi, että naisten ajankäytössä preferoituu kenkien ostaminen ohi urheilun.

Maailmanlaajuinen pokeribuumi alkoi vuonna 2003 Chris Moneymakerin voitettua maailman suurimman ja arvostetuimman pokerifestivaalin WSOP:n pääturnauksen karsittuaan siihen PokerStarsin nettipokerisivuilla 39 dollarin sateelliittiturnauksesta.

Pokeribuumin jälkeisenä aikana naispelaajien määrä on toki kasvanut ja suuria naispokerin nimiä  on noussut yleiseen tietoisuuteen kuten Vanessa Selbst, Liv Boeree, Kara Scott tai Sofia Lövgren.

Suomalaisia suuria naispokerin nimiä ei kuitenkaan juuri ole, vaikka suomalaiset pelaajat tahkoavat hyvin rahaa maailmalla. Syksylläkin tulosta on tullut: esimerkiksi Kimmo Kurko tuli toiseksi syyskuussa EPT Barcelonan pääturnauksessa rahastaen 750.000 euroa ja Suomen turnausrahalistan kakkonen Juha Helppi lähtee tänään merkkijohdossa WSOP Europen neljännen turnauksen finaalipöytään.

Eikä se niin erikoista ole muuallakaan..

Ajatellaan vaikkapa maailman suurinta pokerifestivaalia WSOP:ta.

Tämän vuoden WSOP:n kaikkien turnauksien kokonaispotti oli rapiat 197 miljoonaa dollaria. Pääturnauksen voittaja vie mukanaan 8.3 miljoonaa dollaria, pienimmänkin finaalipöydän rahastuksen ollessa reilut 700 000 taalaa.

Hurjista summista huolimatta miesten osuus oli vuoden 2013 WSOP:ssa kaikista pelaajista 94,9 prosenttia. Vaikka naispelaajien määrä kasvoikin edellisvuodesta 1,9 prosenttiyksikköä, naiset ovat yhä raa'asti altavastaajina niin määrällisesti kuin rahastuksienkin osalta.

Tuskin Negreanu on syissä oikeassa, saisihan 8.3 miljoonalla taalalla aika monet kengät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Olisiko kyseessä hormonaalieroista johtuva addiktoitumisalttiuden erilaisuus. Naiset hieman miehiä epäherkemmin addiktoituvat huumeisiin, jännitykseen, rahaan, valtaan yms.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Pointti! Mutta addiktoitumisalttiuden ulkopuolella: miksi hyöty ei kiehdo?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Hyöty? Yksi hyötyy, moni köyhtyy, talo pärjää kun kusettaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #3

Pokerissa? Pokerissa pääsee aika tietääkseni ihan vaan todennäköisyyksillä ja siinä on mahdollista olla voittava pelaaja. Se vaan on ihan helvetin pitkäjänteistä ja tylsää touhua, eikä siihen pysty olematta vähän pakkomielteinen.

Addiktoituvat ja adrenaliininarkkarit ovat niitä, jotka koko touhun rahoittaa.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä Vastaus kommenttiin #4

@Antti. Liian tylsää naisille? ;)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Tekisi mieli sanoa kyllä, mutta tuo oma emäntä naksuttelee noita facebook-pelejä kyllä. Siis sellaisia, missä nyt vaan pitää välillä painaa nappulaa, mutta voisin kuvitella hänet kyllä nettipokeriakin pelaamassa.

Jotenkin se vaan on niin, että ne jotka jaksaa näpertää jonkin asian kanssa päivät pääksytysten niin, ettei siitä selviä kuin olemalla pakkomielteinen, ovat usein miehiä. Siihen päälle sitten se kilpailuvietti.

Yksi kaveri pelaili opiskelun lomassa pokeria ja tienasi sillä ihan rahaakin. Hänen ansiostaan itse kokeilin kuukauden pari, mutta aikamoinen savotta olisi minulla edessä, että alkaisin voittamaan. Vuoden jos jaksaisi tahkota ja rahoittaa sitä, niin voi olla, että saisi tasaista tuloa aikaiseksi. Ehdottomasti yksi vaihtoehto, jos joutuu työttömäksi.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä Vastaus kommenttiin #3

@Jyrki. Bullshit! [talo kusettaa] Pokerihuoneet tienaa komissioista (rake). Sillä ei ole mitään merkitystä miten ihmiset pelaa, kunhan pelaa.

Live-turnauspelit taas on kaikille järjestäjille tappiollisia. Nimimerkillä kuusi vuotta alalla (nyt työskentelen tosin toimittajana).

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #5

Se että turnakusi pidetään on makrinointia, sillä muutrn ei voida nosta tähtipelaajia niin hyvin ylös, jotka tuovat sitten uusia pelajia. Tässä on ihan samanlaine ihmisen mieleen menevä markinoiti rakenne, mitä on ollut kultakuumeissakin, joss miesten osuus oli kanssa 95% kullankaivajista.

Eli naiset on sen verran järkeviä (poikeuksena feministit ja rohkeat naiset), että osaavat vain hyödyntää miehen tulot, sillä kuka järkevä nytten halua ista tuntikaupalla pelipöydässä, jos viellä pahanhajusia ihmisiä voi olla ympärillä. Sillä helponpihan on vain käyttää ne pelaajan tienaamat rahat, olemalla tämän kanssa parisuhteessa.

Syy mikis naiset ovat riskin ottajian miehiä huononpia, tulee varmasti ihmisen evolutiosta, jossa miehet ovat olleet metsästäjiä ja naisen ovat olleet leiri ympäristöissä. Tämä taas on miehet pakottanut riskejä ottaman, samaten käyttämään maksimi panosta, joss on aikanaan olut oma henki panoksena.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Naiset eivät vain halua rikkoa lasikattoa, he hokevat mieluiten naisten eurosta, mutta tasa-arvoisesti pokerissa ei heitä näe montaa.

Jos olisi naispokeri niin sitten he pelaisivat siellä. Sama on nähtävissä shakissa, vaikka naiset ovat nykyisin koulutukseltaan jopa miehiä koulutetumpia.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Niin, tohon törmää arkielämässä aika usein,
hiukan ristiriitaista on penätä sukupuolierottelemattomuutta jos ei kumminkaan taho leikkiä sen toisen kaa.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Itseasiassa naisilla on omia turnauksiakin sen ohella, että kaikkiin turnauksiin voi osallistua molemmat sukupuolet. Nyt käynnissä olevassa WSOP Europessa yksi rannekekin jaettiin erikseen naispokerissa. Siltikään tilanne ei ole nykyistä kummoisempi.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

On hyvä nähdä, että naisilla on enemmän vastuuntuntoa. Kaikkeen pelaamiseen liittyy riskejä, rahapelaamiseen joskus jopa suuria riskejä. Addiktoituminenkin on riski, joka saattaa horjuttaa elämänhallintaa.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Pokeri on taitopeli, joka tilastollisesti aiheuttaa vähän pelihaittoja - ja siinä naisten osuus on pieni. Pokeri on uhkapelien addiktiopotentiaalilta peränpitäjä ja live-turnauspokerista tuskin saadaan edes kattavia lukuja, se on sen verran hidasta heittoa.

Paljon pelihaittoja aiheuttavien onnenpelien pelaajista naisten osuus taas on merkittävästi korkeampi tutkimusten mukaan. Mistä se kertoo?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Senhän voi jokainen todeta hedelmäpelien äärelle kokoontuneista pelaajista.

Käyttäjän SuperNinjaTurtle kuva
Tuomo Järvelä

Saksalainen politiikkaruletti suosii ihmisiä, joilla ei ole mitään annettavaa potille ;)

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset